Πρόταση μελέτης φωτισμού εξωτερικού χώρου κατοικίας με 3d σχέδιο

Θέλαμε να αποφύγουμε την φωτορύπανση χωρίς να έχουμε  απώλειες φωτός. Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή, στη διαχείριση των φωτιστικών σωμάτων ως προς την τοποθέτηση τους, τις γωνίες στρέψης, την κλίση τους στον υπό μελέτη χώρο μας.

 

Για τον περιμετρικό φωτισμό επιλέξαμε φωτιστικά σώματα στενής δέσμης floodlight για να εστιάσουμε  στην κατοικία μας με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες φωτός.

  

 

Στη συνέχεια δημιουργήσαμε βασικό κατερχόμενο φωτισμό από πάνω προς τα κάτω ώστε να φωτίσουμε τις πλαϊνές όψεις της κατοικίας μας. Τοποθετήσαμε κάτω από τα αετώματα γραμμικά φωτιστικά σώματα, linear ceiling surface με μεγάλη δέσμη φωτός για αποτέλεσμα   συνεχόμενων λωρίδων φωτισμού.  

 

 

 

Από την ιδιαίτερη παραδοσιακή κατασκευή του κτιρίου, η χρήση κατασκευαστικών υλικών όπως η πέτρα, το τούβλο, η κεραμοσκεπή μας οδήγησε στο να επιλέξουμε πιο ζεστή θερμοκρασία χρώματος από 2700 έως 3000K ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποδώσουμε ένα πιο θερμό αποτέλεσμα ανάδειξης τους.

Επίσης σαν τεχνική ενισχύσαμε και δώσαμε περισσότερη έμφαση στο κομμάτι του γενικού φωτισμού στο περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο περιμετρικά με  προβολείς σε ανάρτηση. Εκεί θέλαμε να πειράξουμε το φωτιστικό αποτέλεσμα προοδευτικά με εναλλαγές στη θερμοκρασία χρώματος, από το πιο θερμό στο πιο ψυχρό. Ξεκινώντας από το δημόσιο-κοινωφελή φωτισμό στα 2000K στη θερμοκρασία χρώματος φωτός, πήγαμε στις πρώτες σειρές φωτιστικών σωμάτων στα 2700K και καταλήξαμε στα φωτιστικά του κτηρίου σε θερμοκρασία 3000K. 

 

Στα πλαίσια ανάδειξης του κτηρίου σαν ιδιαίτερη κατασκευή στην επιλογή με πέτρα που έχει χρησιμοποιηθεί ως επένδυση για το τζάκι χρησιμοποιήσαμε φωτιστικά σώματα uplight recessed τεχνολογίας led χρώματος κόκκινου.

Παρόμοιο σενάριο με διαφορετικό χρώμα, μπλε για την ακρίβεια έχει τοποθετηθεί στους διαδρόμους του κτηρίου προς τις εισόδους της κατοικίας με flood lights led στενής δέσμης φωτός. Εδώ με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε και να διασφαλίσουμε καλή ορατότητα με ασφαλή διέλευση των πεζών και να τονίσουμε την πέτρα στο έδαφος. 

Η ευκολία με την οποία ο τεχνητός φωτισμός με χρήση χρώματος μπορεί να μεταμορφώσει τη νυκτερινή εικόνα ενός κτιρίου  είναι γεγονός  εδώ και αρκετά χρόνια και σήμερα υπάρχουν αρκετές τέτοιου είδους εγκαταστάσεις σε χώρους όπως εμπορικά κέντρα, καταστήματα, κτίρια γραφείων κλπ. Βέβαια η αδιάκριτη και αλόγιστη  χρήση των δυνατοτήτων των νέων αυτών τεχνολογιών θα μπορούσε να συνιστά μια σημαντική απειλή για την εικόνα του νυκτερινού αστικού τοπίου, προσβάλλοντας την αισθητική εικόνα σημαντικών αρχιτεκτονικών δημιουργιών και προκαλώντας προβλήματα φωτορύπανσης αλλά και παράλογη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας.  

Δημήτρης Αυδής
dimitris@lightplus.gr

Interior-Lighting  Designer