Kazuhiko Tomita - ο ιάπωνας σχεδιαστής που εμπνέεται από την απλότητα.


O Kazuhiko Tomita είναι Ιάπωνας σχεδιαστής και δημιουργός της φίρμαςTomitalia.
Γεννήθηκε στο Ναγκασάκι το 1965, σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Chiba στην Ιαπωνία. Κερδίσε υποτροφία από την εταιρία Cassina και το  Βρετανικό Συμβούλιο Grant για να σπουδάσει στο Royal College of Art του Λονδίνου,.από το οποίο αποφοίτησε το 1992 (εν τω μεταξύ έχει ήδη κερδίσει το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό  ‘’Αρχιτεκτονικές του μέλλοντος από ανοξείδωτο χάλυβα’’ που πραγματοποιήθηκε στη πόλη του Λονδίνου). Έπειτα μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου συνεργάστηκε με αρκετές επώνυμες και καταξιωμένες εταιρίες όπως Moroso, Arcade, L’abbate, Covo, Nussha κ.α.
Με πολλά ταξίδια στο ενεργητικό  του, ο Kazuhiko Tomita είναι ένας πνευματικός σχεδιαστής -νομάς, που οι περιηγήσεις του, αντανακλώνται στις δημιουργίες του. Ότι σχεδιάζει έχει παιγνιώδη, αλλά συνάμα πρακτικό ύφος.
 Το σύμπαν του και οι ενέργειές του επικεντρώνονται στην τέχνη της ιαπωνικής ζωής, ενώ  συνδυάζει  και στοιχεία του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.
Οι ιδέες του έχουν τον ίδιο στόχο και αυτός δεν είναι άλλος από το να κάνει τα στοιχεία που δημιουργεί να διαρκούν μια ζωή.
Ένας σύνδεσμος μεταξύ όλων του των δημιουργιών, ένας χαρακτηρισμός για το έργο του, θα αποτυπωνόταν σε μία μόνο λέξη, απλότητα.

 

Τα Fragments που σχεδίασε για την μάρκα Essential έχουν ενσωματωθεί στο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης.

 

Το 1993 ιδρύει το 2,5 3d Design. Παράγει τα κεραμικά μπολ "Stars" με τους A.Mendini & E.Sottsass και παρουσιάζει τη δική του προσωπική συλλογή σε διεθνείς εκθέσεις.
Το 1997 πραγματοποιεί  διάλεξεις στο Royal College of Art του Λονδίνου.
 Το 2000 διορίζεται καλλιτεχνικός Διευθυντής της Covo και σχεδιάζει το Covo Shop στη πόλη της Ρώμης, ενώ την επόμενη χρονιά σε συνεργασία με τον σχεδιαστή  Vico Magistretti σχεδιάζουν τη συλλογή  επιτραπέζιων σκευών Rim,  για την σουηδική εταιρία Rörstrand.  
 Το 2004 είναι επίσης μία σημαντική χρονιά, ορίζεται καλλιτεχνικός διευθυντής στην εταιρία Nussha, στο Παρίσι.

Η συλλογή Morode για την εταιρία Covo, αποτελείται από ένα ιδιαίτερο σερβίτσιο από λευκή πορσελάνη και μαχαιροπήρουνα σε ανοξείδωτο χάλυβα. Η ιαπωνική απλότητα σε υπερθετικό βαθμό χαρακτηρίζει αυτά τα αντικείμενα, συνδυαστικά με έναν έξυπνο και εργονομικό σχεδιασμό.
Για περισσότερες πληροφορίες για την συλλογή Morode πατήστε εδώ

Το 1997 είναι μία δημιουργική χρονιά που ανταμείβεται με το βραβείο Roter Punkt , το βραβείο Design Zentrum Nordrhein Westfalen στο Essen, το βραβείο Αsahi Crafft, στην Οζάκα και το Βραβείο του Έντιμου πολίτη της πόλης Βερόνα. Το 1999, 2001 και 2002 βραβεύεται με το Design Plus Award, Frankfurt | Main. Ο Kazuhiko Tomita έχει τιμηθεί με πάρα πολλά ακόμη βραβεία και αυτό από μόνο του αποδεικνύει πόσο σημαντικός σχεδιαστής είναι.
 

Ciacapo - τσαγιέρα από μαντέμι και Sicamba – βάση για την τσαγιέρα, σε τέσσερις χρωματισμούς.


Η σειρά
Milmil είναι ένα πλήρες σερβίτσιο από πορσελάνη ζωγραφισμένη στο χέρι. Έξι πρωτότυπα σύμβολα που απεικονίζουν τα στοιχεία της φύσης και τη δύναμή τους.
Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες  για την σειρά Milmil εδώ


 

Τα υπέροχα χρώματα χαρακτηρίζουν όλα τα αντικείμενα της εταιρίας Nussha Japanware. Μοτίβα εμπνευσμένα από την ιαπωνική παράδοση, αποτυπωμένα πάνω σε μελαμίνη. Μία χαρούμενη νότα στο τραπέζι!
 
 

 

Σε όλα τα προιόντα του σχεδιαστή Kazuhiko Tomita που βρίσκονται στο κατάστημα μας , προσφέρουμε έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου έκπτωση -15%. Καλέστε μας στο 2109689113  για περισσότερες πληροφορίες.

 

Αυδής Δημήτρης

dimitris@lightplus.gr