ABOUT Ettore Sottsass

Ο Ettore Sottsass (1917-2007) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιταλούς αρχιτέκτονες - σχεδιαστές του τέλους του 20ου αιώνα. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο ιδρυτής του κινήματος Memphis της δεκαετίας του 1980. Ιδιαίτερα γνωστά είναι και τα εμβληματικά ηλεκτρονικά προϊόντα  για την εταιρία Olivetti, καθώς και τα όμορφα γυάλινα και κεραμικά αντικείμενά του.
Οπουδήποτε πήγαινε, είχε πάντα μαζί του μια φωτογραφική μηχανή για να φωτογραφίσει οτιδήποτε του κινούσε το ενδιαφέρον. Πόρτες, ναοί, κουζίνες, πινακίδες: τίποτα δεν του διέφευγε. 
Ο Ettore Sottsass αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην αποσυναρμολόγηση του παρελθόντος στους διάφορους ρόλους του ως καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας, βιομηχανικός σχεδιαστής, κατασκευαστής γυαλιού, εκδότης, θεωρητικός και κεραμοποιός. Το παρελθόν σε αυτόν ήταν το ορθολογιστικό δόγμα του πατέρα του, Ettore Sottsass Sr., εξέχοντος ιταλικού αρχιτέκτονα. Παρ' όλα αυτά ο Ettore Sottsass Jr. τόλμησε μια διαφορετική προσέγγιση. «Όταν ήμουν νέος, το μόνο που ακούγαμε ήταν λειτουργικότητα, λειτουργικότητα, λειτουργικότητα», είπε κάποτε. "Δεν είναι αρκετό. Ο σχεδιασμός θα πρέπει επίσης να είναι αισθησιακός και συναρπαστικός."
Γεννημένος στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας το 1917, ο Sottsass χαρακτηρίστηκε ως αρχιτέκτονας από νεαρή ηλικία. Οι γονείς του μετακόμισαν στο Τορίνο το 1929 επειδή είχε την καλύτερη σχολή αρχιτεκτονικής στην Ιταλία και ο Ettore Sr. ήθελε ο γιος του να σπουδάσει εκεί. Παρόλο που αγαπούσε επίσης τη ζωγραφική, ο Ettore Jr. συμφώνησε με τις επιθυμίες του πατέρα του και απέκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το 1939.
Για την επόμενη δεκαετία, ο Sottsass συνέχισε να ασχολείται με το πάθος του για ζωγραφική, γράφοντας ταυτόχρονα για το Domus, το περιοδικό τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Το 1958 ανέλαβε δημιουργικός σύμβουλος στην εταιρία ηλεκτρονικών ειδών Olivetti. Μαζί με τον μηχανικό Mario Tchou, δημιούργησαν μια σειρά από προϊόντα ορόσημο, τα οποία ήταν τεχνικά καινοτόμα και αισθητικά ελκυστικά χάρη στην αγάπη του Sottsass για την pop art και την Beat κουλτούρα. Κέρδισαν το Compasso d'Oro του 1959 με τον Elea 9003, τον πρώτο ιταλικό υπολογιστή.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Sottsass ταξίδεψε στις ΗΠΑ και την Ινδία, διατηρώντας παράλληλα ρόλο κεντρικής φιγούρας στην ιταλική πρωτοπορία. Το 1970 σχεδίασε την Valentine, μία γραφομηχανή ορόσημο που εκφράζει απόλυτα την pop κουλτούρα. Συμμετέχει στην έκθεση ''The New Domestic Landscape'' στο MoMA.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο Sottsass συνεργάζεται με το Studio Alchymia, μια ομάδα πρωτοπόρων σχεδιαστών επίπλων, μεταξύ των οποίων οι Alessandro Mendini και Andrea Branzi. Το 1980, ο Sottsass μαζί με τον Andrea Branzi και συνεργάτες όπως οι Michele De Lucchi, George Sowden, Matteo Thun και Nathalie du Pasquier σχηματίζει μια νέα συλλογική ομάδα, ​το Memphis. Ένα κίνημα που αναστάτωσε το ιταλικό design και θεωρήθηκε το μέλλον του σχεδιασμού. Το Memphis πειραματίστηκε με τα πάντα, χρησιμοποίησε φωτεινά χρώματα, φθηνά υλικά και επαναπροσδιόρισε τον ορισμό του kitsch. Το Memphis ήταν η απελευθέρωση από τον ορθολογισμό. 
 Η ομάδα Memphis διαλύθηκε το 1985 και ο Sottsass επικεντρώθηκε στην Sottsass Associati, μία ομάδα αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών  Ο Sottsass επέστρεψε στην αρχιτεκτονική το 1985, σχεδιάζοντας καταστήματα, κατοικίες, δημόσια κτίρια καθώς και το αεροδρόμιο Malpensa κοντά στο Μιλάνο.
Η Sotsass Associati εργάστηκε επίσης για την Apple, τη NTT, τη Philips και τη Siemens, ενώ ο ίδιος ο Sottsass συνέχισε σχεδιάζοντας κεραμικά και γυάλινα έργα. Μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει αντικέιμενα για την Artemide, Kartell, Alessi, Poltronova, Bitossi. Τα αντικείμενα του βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές των μεγαλύτερων μουσείων ανά τον κόσμο.
 

 


 

Ettore Sottsass
}